Sałatka z kaszy bulgur z japońskim dressingiem

Sałatka z kaszy bulgur z japońskim dressingiem

25Lis
Paulina Szady
Totalny eksperyment wynikający z pośpiesznego sprzątania lodówki. Wyszedł wyjątkowo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem.
Co prawda u mnie zalegało kilka składników, które są dość egzotyczne, dlatego potraktujcie ten przepis jako inspirację. Dla wielu rzeczy z pewnością można znaleźć zamienniki. A składniki samej sałatki są na tyle uniwersalne, że nawet ze „zwykłym” winegretem będzie pyszna. 🙂

Składniki i przygotowanie:
(z podanych ilości wyszły 3 spore porcje)

* 100 g kaszy bulgur (myślę, że świetnie sprawdzi się też jaglana, a i kuskus będzie dobrym rozwiązaniem)
* 3 pomidory rzymskie
* ½ dużego ogórka szklarniowego
* ½ sporej czerwonej cebuli
* ½ kostki wędzonego tofu
* ½ opakowania kiełków lucerny (opcjonalnie)

Dressing:

* 1 plaska łyżka miso (u mnie miso shiro, ale z miso aka też będzie pycha!)
* 1 łyżka oleju sezamowego
* 1 łyżka octu ryżowego
* sok z ½ limonki
* 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
* ½ łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 łyżeczka imbiru w proszku
* 1 łyżeczka czarnego sezamu
* ½ łyżeczki shichimi tōgarashi

 

Składniki na dressing połączyć i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek z miso. Ewentualnie doprawić do smaku.

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (najlepiej na sposób al dente). W czasie gotowania kaszy pokroić w kostkę pomidory, ogórek i cebulę. Wymieszać z kiełkami i pokruszonym tofu. Dodać wystudzoną kaszę i polać przygotowanym dressingiem.

Zajadać ze smakiem. 🙂

Jedna porcja zawiera:
Kalorie: ~ 388 kcal
Białka: ~ 21 g
Tłuszcze: ~ 11 g
Węglowodany: ~ 51 g

Paulina Szady

Dietetyk Rzeszów

http://pszdrowie.pl

Wróć na górę