Tradycyjny staropolski piernik dojrzewający

Tradycyjny staropolski piernik dojrzewający

28Lis
Paulina Szady

Za miesiąc Święta!
Chcę podzielić się za Wami kulinarnymi pomysłami na nie. Zacznę nietypowo, bo od NIE-dietetycznego (!) piernika.
Dlaczego go Wam proponuję? Ponieważ moim zdaniem Święta nie są po to, aby się odchudzać! Oczywiście warto dbać o prawidłowe nawyki, również w Świąteczne dni, jednak liczenie kalorii możemy sobie odpuścić. 😉 Nie jestem fanką modyfikacji tradycyjnych potraw za wszelką cenę, tak aby były bardziej „fit”. Jeśli mówimy o 2-3 dniach, to z odrobiną zdrowego rozsądku żadna potrawa nie zniweczy naszej sylwetki.
Święta mają być radosnym czasem, w którym spotykamy się z najbliższymi i kultywujemy rodzinne tradycje. Na moim stole pojawia się staropolski piernik, który mimo iż jest totalną bombą kaloryczną (!), zjedzony raz w roku talii nie zaszkodzi. 😉
Co więcej, jest to piernik dojrzewający, którego przygotowanie należy rozpocząć na miesiąc przed planowaną konsumpcją. 🙂
A zatem jeśli macie ochotę – jeszcze jest czas, aby go zrobić!
Składniki i przygotowanie:
(z podanych ilości wyjdą 3 formy „keksówki” – w sam raz, na zabranie w gości :))

* 1 kg mąki
* 500 g miodu
* 400 g cukru
* 250 g masła
* 3 duże jajka
* 125 ml mleka
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 łyżki przyprawy do pierników (domowej lub gotowej)
* 100 g orzechów włoskich
* kilka łyżek skórki pomarańczowej
* ½ łyżeczki soli

 

Do przełożenia (do wyboru):
* masa marcepanowa, marmolada, powidła śliwkowe lub masa kajmakowa.

 

Paulina Szady Dietetyk Rzeszów

Ciasto przygotowujemy na 3-4 tygodnie przed pieczeniem, a pieczemy na 4 dni przed podaniem. Uwaga! Ze względu na fakt, że ciasto długo dojrzewa, przestrzegam przed zmianą proporcji.

Miód, masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia w sporym garnku na małym ogniu, niemal do wrzenia. Lekko studzimy. Mieszając drewnianą łyżką dodajemy po kolei: mąkę, jaja, mleko (rozpuszczamy w nim sól i sodę) oraz przyprawę do pierników, orzechy i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do kamiennego garnka.

Paulina Szady Dietetyk Rzeszów


  1. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

    Paulina Szady Dietetyk Rzeszów

     

    Przed pieczeniem dzielimy ciasto na 3 równe części i układamy w natłuszczonych blaszkach (najlepiej typu „keksówka”). Pieczemy ok. 25 w 200℃. Po ostudzeniu przekrawamy na 3 części i przekładamy wybraną masą. Ja najbardziej lubię powidła śliwkowe lub marmoladę. 🙂 Tak przygotowane ciasto owijamy pergaminem, dociążamy, np. deską i odstawiamy na kilka dni.

    Po tym czasie możemy (z umiarem! 😉 ) cieszyć się smakiem tradycyjnego, staropolskiego piernika!
    Jedna porcja zawiera:
    Kalorie: ~ 449 kcal
    Białka: ~ 6 g
    Tłuszcze: ~ 13 g
    Węglowodany: ~ 77 g

     

     

Paulina Szady

Dietetyk Rzeszów

http://pszdrowie.pl

Wróć na górę