Zupa rybna dla nieprzekonanych ;)

Zupa rybna dla nieprzekonanych ;)

30Gru
Paulina Szady

Jeśli ktoś nie jest przekonany do ryb lub zupy rybnej w szczególności, powinien przemyśleć przetestowanie tego przepisu. Nawet największych sceptyków przekonała ta prosta i ultra smaczna propozycja. 🙂
Poniższa wersja jest wersją „od święta”, kiedy to każdy kawałek ryby smażę. Jednak równie dobrze można kawałki ryby grillować bez panierki (sprawdzone – też jest pysznie!). 🙂

Na 4 duże porcje będziecie potrzebować: 

* 500 g świeżych filetów ryby (u mnie – mój ukochany sandacz, ale możecie wybrać inną lub połączyć różne gatunki)
* 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego
włoszczyzna:
* 1/2 cebuli
* 1 marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1/4 korzenia selera
* 1 mały por

* 1 świeży pomidor (poza sezonem 1/3 puszki pomidorów)
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* kilka łyżek mleka
* 1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki
przyprawy:
* sól i świeżo zmielony pieprz
* 2 listki laurowe
* 4 ziela angielskie
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

 

Dietetyk Rzeszów Paulina Szady

Wykonanie:
Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Pora pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
W szerszym garnku na łyżce oliwy i łyżce masła zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć dalej co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodać marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory (świeżego pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę usuwając szypułki).
Zupę po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.
Rybę opłukać, odciąć skórę i wyjąć ości. Pokroić w kostkę, doprawić solą i włożyć w mleko. Następnie obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na patelni z łyżką rozgrzanego masła i łyżką oliwy.
Podsmażoną rybę włożyć do garnka z zupą i gotować przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.

Z podanych ilości wyjdą 4 bardzo duże porcje. To taka zupa, która nie potrzebuje już drugiego dania. 🙂
Jedna porcja zawiera:
Kalorie: ~ 388 kcal
Białka: ~ 21 g
Tłuszcze: ~ 11 g
Węglowodany: ~ 51 g

Paulina Szady

Dietetyk Rzeszów

http://pszdrowie.pl

Wróć na górę