Blog

pexels-photo-325262

Lepszy rydz niż nic – czy warto jeść grzyby?

Kto szuka, ten znajdzie - odnosi się to nie tylko do grzybów w lesie, ale i informacji o sensie ich jedzenia. Czy warto jeść grzyby? Zapraszam do lektury :) (więcej…)...

IMG_20170821_144712

Dlaczego 1 porcja to 1/3 porcji?

Jakiś czas temu mój Pacjent zapytał, co jest takiego złego w zjedzeniu gotowego rogalika (chodziło o tego pakowanego gotowca na 7 dni ;) ). (więcej…)...

youth-active-jump-happy-40815-1024×683

5 powodów, dzięki którym łatwiej schudnąć w wakacje

WODA Nie bez powodu na pierwszym miejscu – bez odpowiedniego nawodnienia ciężko osiągnąć zamierzone rezultaty. (więcej…)...

PART_1492613972420

Tofurnik, czyli alternatywa dla świątecznego sernika :)

Wiele osób odczuwa zapewne ucisk w żołądku na samą myśl o przyrządzaniu niesprawdzonych przepisów na większe spotkania i uroczystości. Uważam takie osoby za niezwykle roztropne. Bardzo podziwiam podejście, w którym naszym gościom chcemy zaoferować jedynie to co najlepsze i sprawdzone. Problem w tym, że ja taka nie jestem. Dla mnie wszelkie spotkania, uroczystości, a szczególnie Święta zawsze były okazją do dzikich eksperymentów. W ostateczności, nawet jeśli nowość okazałaby się totalnym fiaskiem, istnieją raczej niewielkie szanse,...

pexels-photo-327101

Zamienniki jajek – kompendium wiedzy

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Zatem czas napisać o czymś, co z tymi Świętami łączy się nierozerwalnie. Bez niego święconka będzie niekompletna. Jak zjeść bez niego żurek? No i właściwie  żadne ciasto nie może się udać bez tego składnika. Mowa oczywiście o jajku – nie tylko symbolu Świąt Wielkiej Nocy, ale i pysznym produkcie, bez którego ciężko wyobrazić sobie nasz jadłospis. (więcej…)...

DSC_0244

Zdrowy i smaczny obiad w 15 minut? To możliwe! Przepyszny makaron z grzybami i szałwią.

Zazwyczaj koronnym argumentem przeciwko samodzielnemu gotowaniu jest „Nie mam na to czasu!”. Brzmi znajomo? ;) A gdybym tak powiedziała Wam, że wystarczy 15 minut? Tylko 15 minut i pyszny, gorący makaron z kremowym sosem gotowy! Przekonani? No to zaczynamy! (więcej…)...

Wróć na górę